Houten plantenbak maken – Met dit eenvoudige stappenplan kun je het zelf

door | 4 februari 2021
houten plantenbak maken

Een houten plantenbak maken is een prima idee als je bezig bent met het (opnieuw) inrichten van je tuin. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om vaste borders te maken. Maar steeds vaker kiezen mensen voor houten plantenbakken, die men kan verplaatsen als ze een andere inrichting willen hebben. Deze houten plantenbakken kun je vullen met vaste planten of met bloemen van het seizoen.

Je kunt deze plantenbakken natuurlijk gewoon kopen bij het tuincentrum om de hoek. Maar je zult meestal een flink bedrag voor moeten neertellen voor deze plantenbakken, die je dan ook nog eens in iedere tuin zult tegenkomen. Wil je echt wat unieks in de tuin of op het terras dan kun je ervoor kiezen om zelf een houten plantenbak te maken. Het is geen lastige klus als je tenminste een beetje handig bent. En het resultaat zal mensen verstelt doen staan. Hieronder enkele tips om zelf een houten plantenbak te maken.

Een houten plantenbak maken; waar moet je op letten

Wil je zelf een houten plantenbak maken, dan zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Zoals:

bouwtekening houten plantenbak
  1. Hoe groot is je tuin. Heb je een grote tuin dan is het aan te raden om je plantenbak hiernaar aan te passen. Je kunt natuurlijk een kleine plantenbak maken maar deze zal helemaal niet opvallen in je tuin. Beter kun je in dit geval een grote houten plantenbak maken die een prominente plaats inneemt in jouw tuin.
  2. Wat is de functie van de plantenbak. Wil je de plantenbak gebruiken als afscheiding tussen terras en tuin, dan mag deze gerust wat hoger zijn. Dit heeft als voordeel dat je wat extra privacy creëert. Maar is de plantenbak bedoeld voor op het terras en wil je er gewoon overheen kunnen kijken dan is een lage plantenbak meer geschikt.
  3. Wat voor planten komen er in de plantenbak. Wil je in de plantenbak eenjarige zomerbloeiers zetten, dan kun je de plantenbak gewoon vullen met tuinaarde of potgrond. Waarschijnlijk zul je in dit geval kiezen voor een laag model. Kies je er echter voor om meerjarige vaste planten in de plantenbak te zetten, dan zul je wat extra aanpassingen aan de plantenbak moeten doen. Je zult er dan voor moeten zorgen dat de wortels van deze planten in de winter niet kunnen bevriezen. Je kunt ervoor kiezen om de binnenkant te isoleren. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon in de winter periode de bakken naar een vorstvrije ruimte verplaatsen.

Wat ben je nodig om een houten plantenbak te maken

Een houten plantenbak maken kan van verschillende materialen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan sloophout, steigerhout of pallethout. Verder heb je een zaag, een rolmaat, schroeven en een schroef-boormachine nodig. Hou ook worteldoek en een tacker bij de hand.

Hoeveel hout je nodig hebt, hangt af van de grootte van de plantenbak. Stel je wilt een houten plantenbak maken van 80 cm hoog en 75 cm breed. Je neemt dan planken van 25 cm breed, zaag hier 3 stukken van 80 cm van. Deze planken zet je aan elkaar met dwarsbalkjes onder en boven. Dit doe je 4 keer, dan zijn de wanden van de plantenbak klaar. Vervolgens maakt je van het resthout de bodem en je eerste plantenbak is gereed. P.s. boor wel de schroefgaten eerst voor.

Je kunt er ook voor kiezen om de bovenkant nog af te werken met liggende planken. Je krijgt op die manier een mooie afgewerkte plantenbak. Ook kun je er nog voor kiezen om wieltjes onder de plantenbak te maken zodat je hem eventueel eenvoudig kunt verplaatsen.

Het vullen van een plantenbak

houten plantenbakken

Een enorme plantenbak maken betekend trouwens niet dat je deze helemaal moet vullen met potgrond of tuinaarde. Dit is helemaal afhankelijk van wat je erin gaat planten Ben je van plan om deze te vullen met kleinere planten dan kun je ervoor kiezen om eerst een laag hydrokorrels in de plantenbak te storten. Een laag van ongeveer 20 cm potgrond is in dit geval voldoende. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de bodem van de plantenbak hoger te plaatsen.

Wil je echter een kleine boom in de plantenbak plaatsen dan is het wel aan te raden om de gehele bak met aarde te vullen. Vergeet in beide gevallen trouwens niet om voordat je aarde in de plantenbak doet je eerst worteldoek in de plantenbak aanbrengt. Dit zorgt ervoor dat de wortels van de planten niet door de bak heen naar buiten groeien. Ook zal dit voorkomen dat er water en/of aarde uit de plantenbak lekt.

Enkele tips voor het werken met plantenbakken in je tuin

Ga je een tuin inrichten met plantenbakken; houd dan de volgende tips in je achterhoofd.

  • Één of meerdere plantenbakken. Ga je houten plantenbakken maken voor in je tuin, denk er dan over na of je één of meerdere wilt neerzetten. Soms lijkt het mooier dat je er meerdere plaatst, je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om ze in een patroon neer te zetten. Kies er in dat geval wel voor om een soortgelijke beplanting te gebruiken anders wordt het snel een rommelig geheel.
  • Maak een verplaatsbare plantenbak. Het mooie van een houten plantenbak maken is dat je deze kunt verplaatsen. Als je een kleine plantenbak hebt gemaakt dan kun je deze meestal wel tillen. Maar bij een grotere plantenbak wordt dit moeilijk. Plaats in dat geval wieltjes eronder, je kunt zo de plantenbak makkelijker verplaatsen.
  • Zorg evt. voor hulp. Ga je grote houten plantenbakken maken zorg dan evt. voor wat extra hulp. Grote plantenbakken betekend ook grote zijpanelen. 1 plankje hout is niet zwaar, maar een groot paneel is nogal aan gewicht. Als je deze panelen in elkaar moet zetten dan is het handig als je hier wat hulp bij hebt. Het werkt makkelijker en is bovendien ook een stuk gezelliger.

Bouwtekeningen Pakket

Download Freds Bouwtekeningen pakket met honderden verschillende bouwtekeningen. Voor elk project vind je hier de juiste bouwtekening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *