Zelf een schommel maken | Download hier een bouwtekening

door | 4 maart 2021
klein meisje bij een schommel

Een schommel maken omdat je kinderen of kleinkinderen erom vragen of omdat je er gewoon één in de tuin wilt hebben dat kan. Zelf een schommel maken is namelijk helemaal niet moeilijk.

Je kunt natuurlijk gewoon een schommel maken voor je (klein)kinderen maar een schommel voor jezelf maken is ook leuk. En dan bedoel ik in dit geval geen gewone schommel, hoewel dat natuurlijk ook kan, maar in dit geval bedoel ik een schommelbank. Na het lezen van dit bericht is de basis gelegd voor jouw nieuwe schommel(bank)

Als je zelf een schommel maken wilt, dan moet deze wel een veilige zijn. Je wilt natuurlijk niet dat de schommel omvalt, als er wat te wild op geschommeld wordt, of op een andere manier onveilig is. Binnen enkele uren klussen kun je een al prachtige schommel maken. Mits je natuurlijk het juiste gereedschap hebt en de juiste bouwtekening gebruikt.

Een schommel maken om te zwieren en te zwaaien

meisje op een schommelband

Vroeger maakte men vaak een schommel aan een tak van een hoge boom, maar je weet nooit hoe stevig deze tak is. Veiligheid gaat tegenwoordig boven alles en je wilt natuurlijk ook niet dat de tak waaraan de schommel hangt opeens afbreekt.

Al lijkt een tak nog zo stevig, een frame is altijd veiliger. Je maakt dit frame het beste van stevig hout, het is namelijk het allerbelangrijkste dat het frame betrouwbaar is.

Bespaar nooit op hout voor een schommel!

Een schommel maken doe je dus met goed stevig en betrouwbaar hout en met constructie materiaal van roestvast staal. Een schommel in een boom hangen gaat stukken sneller dan een frame maken. Je hoeft dan namelijk alleen maar voor stevig touw te zorgen en een plankje te maken waar je op kunt zitten. Maar als je een frame maakt en de schommel eenmaal hangt dan zul je trots zijn op het resultaat.

Maar maak je er niet te makkelijk vanaf door gewoon een paar palen in de grond te rammen en daar een frame van te maken. Het schommelframe moet namelijk wel goed verankerd zijn in de grond. Het beste doe je dit door de palen in cement te storten, hierdoor staat het frame extra stevig. En ook krijgt de wind er zo geen vat op.

Een stevige schommel maken

meisje op schommel - een schommel maken

Niet alleen het hout van de schommel moet betrouwbaar zijn, ook het touw moet tegen een stootje kunnen. Je zult de schommel moeten testen op alle risico’s die je maar kunt verzinnen. Het touw moet bijvoorbeeld goed stevig en ook niet te lang zijn. Verder moet de hele constructie goed stevig zijn.

Dit kun je bijvoorbeeld testen door iets zwaars aan de constructie te hangen. Je kunt ook zelf aan de constructie gaan hangen en heen en weer slingeren. Als het daartegen bestand is dan is de constructie waarschijnlijk wel stevig genoeg voor schommelende kinderen.

Als je de steunbalken van het frame goed verankerd maak je een solide constructie.

Een schommel maken kan iedereen van doorgewinterde klusser tot beginnende doe-het-zelver. Maar de veiligheid kan niet vaak genoeg benadrukt worden.

Een goede bouwtekening gebruiken

Als je kinderen vragen om een schommel en je hebt dit toegezegd dan kunnen ze waarschijnlijk niet wachten totdat je gaat beginnen. Toch raad ik je aan om eerst een goede bouwtekening te zoeken. Je kunt natuurlijk zo beginnen, maar dan weet je niet of je wel veilig bezig bent

Als je een goede bouwtekening hebt dan zie je stap voor stap wat je moet doen om een veilige schommel te maken. Als je een goede bouwtekening hebt dan staat er precies op vermeld waar een veilige schommel aan moet voldoen en wat je moet aanschaffen. Een goede voorbereiding is zo als bijna altijd het halve werk.

Download hier een bouwtekeningenpakket en je hebt naast een bouwtekening voor een schommel nog tal van andere bouwtekeningen voor elk klusproject in de toekomst.

Bouwtekening van een schommel

Met een goede bouwtekening weet je waar je op moet letten en waar je rekening mee moet houden. Dit komt allemaal stap voor stap aan de orde en je weet precies wat je aan het doen bent.

Voor je het weet heb je een prachtige schommel in je tuin staan, waar je kinderen en kleinkinderen veel plezier aan zullen beleven. Als je dan ook nog eens vertelt dat je hem zelf hebt gemaakt dan gooi je hoge ogen.

Zoek een goeie plaats

Angry Dennis And Gnasher Unleashed GIF by Beano Studios - Find & Share on GIPHY

Hou ook rekening met de plek waar je de schommel plaatst. Een schommel neemt namelijk nogal wat ruimte in beslag. Hou daarom ook rekening met eventueel spelende kinderen rondom de schommel. Je hebt er immers niets aan dat je tijdens het schommelen steeds ergens tegenaan botst.

Met een bouwtekening weet je precies hoe je de onderdelen moet monteren om zo een sterk bouwwerk te creëren.

Meer bouwtekeningen

Ik verwacht dat, als je de schommel eenmaal klaar hebt, je doorgaat met andere klusprojectjes. Want waarschijnlijk heb je nu de smaak te pakken en je zult trots zijn op je bouwprojecten.

Denk bijvoorbeeld aan zelf meubels maken of een konijnenhok maken. Er zijn genoeg bouwprojecten te bedenken die je in de toekomst zou kunnen maken. Met dit bouwtekeningenpakket kun je altijd direct aan de slag, voor elk denkbaar bouwproject is er een bouwtekening beschikbaar.

Veel succes als je begint met een schommel maken!

Bouwtekening Nodig?

Een bouwproject zonder bouwtekening is 9 van de 10 keer gedoemd te mislukken. Download hier meer dan 10.000 Bouwtekeningen, zo heb je voor elk bouwproject voor nu en in de toekomst een goede bouwtekening bij de hand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *