Een inloopkast maken | Je vrouw zal er zeer blij mee zijn.

door | 25 januari 2021
inloopkast maken

Zelf een inloopkast maken is een leuke klus en je zult er je vrouw ook nog eens erg blij mee maken. Een inloopkast is niet zo maar een gewone kast maar is eigenlijk meer een complete kamer ingericht als een kast of garderobe. Maak langs de wanden schappen met zowel een hang als leg gedeelte. Onderaan maak je een gedeelte waar schoenen kunnen staan, klaar om meteen aangetrokken te worden.

Een inloopkast maken om je vrouw blij te maken hoeft niet veel geld te kosten. Ook is het niet nodig om een groot huis te hebben, een kleine kamer of een hoek in een grote slaapkamer of op zolder, is al voldoende om een inloopkast te maken.

Een inloopkast maken waar moet je op letten

Een inloopkast maken is eigenlijk niet echt moeilijk, maar je zult toch met enkele dingen rekening moeten houden. Dit zijn niet alleen bouwkundige aspecten, maar ook praktische zaken. Ontdek hieronder waar je zoal op moet letten.

1. Kies een ruimte waar daglicht naar binnen valt

Daglicht is nodig om de exacte kleur van een kledingstukken te herkennen. Natuurlijk zijn rood en geel wel te onderscheiden bij kunstlicht, maar donker bruin en zwart is een ander verhaal. Je wilt natuurlijk niet dat je er buiten pas achterkomt dat je onder je zwarte outfit donkerbruine schoenen draagt. Ook groen en blauwtinten vallen bij kunstlicht slecht uit elkaar te houden. Een goede inloopkast groot of klein heeft dus absoluut daglicht nodig.

2. Zorg voor goede wanden

Het kan in sommige huizen voorkomen dat er geen goede wanden inzitten. Zo kun je er bijvoorbeeld met goed fatsoen niets aan ophangen, omdat de muren zo broos zijn dat pluggen er gelijk weer uitvallen en er dus geen plank aan blijf hangen. Of de muren zijn van beton zodat je bijna niet in kunt boren.

De beste wanden voor een inloopkast zijn gipswanden, maar als je deze niet hebt dan kun je alsnog een inloopkast maken. Plaats in dat geval een stevige houten wand voor de originele wand. Hier kun je dan wel de planken aan bevestigen zonder dat ze er snel weer afvallen.

3. Maak de inloopkast op een logische plek

Een inloopkast is leuk maar zorg er wel voor dat deze op een logisch plek gemaakt is. Een inloopkast op zolder is natuurlijk leuk als ook de slaapkamer op zolder is. Maar als je steeds één verdieping hoger moet om er te komen dan wordt het waarschijnlijk snel een rommel hok in plaats van een inloopkast. Zorg er dus voor dat je de inloopkast maakt op een logische plek zodat je zo vanuit de slaapkamer en/of badkamer er naar binnen kunt lopen.

4. Zorg voor genoeg bergruimte

ruime inloopkast

Kijk voor je de inloopkast gaat maken eerst naar de garderobe die je er in wilt hangen en leggen. Zorg daarom voor voldoende ruimte, zodat je de kleding voor alle seizoenen kwijt kunt. Zo hoef je niet bij elk nieuw seizoen de inloopkast helemaal leeg te halen en opnieuw weer in te richten met kleding voor dat seizoen.

5. Maakt verschillende hoogtes.

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om alle kleding op dezelfde hoogte te hangen, maar in de praktijk blijkt dat dit niet altijd even functioneel is. Maak altijd planken en hanggedeeltes op verschillende hoogtes, zodat je verschillende soorten kleding kwijt kunt. Het is namelijk prettig dat je hoeden en petten op een hoge plank op kunt bergen. Schoenen daarentegen wil je het liefst op een lage plank plaatsen.

6. Plaats een grote spiegel

Als je vrouw een combinatie wil samenstellen dan is het fijn dat ze dit zelf goed kan bekijken. Zorg er daarom voor dat er in de inloopkast een grote spiegel hangt waarin ze zich van top tot teen goed kan bekijken.

7. Zorg voor goede verlichting

Hoewel daglicht in een inloopkast erg belangrijk is, is het ook belangrijk dat je voor goede (kunst) verlichting zorgt. Je staat je niet altijd om te kleden als het buiten licht is, ook als het donker is kleed je, je om. Daarvoor is goede verlichting noodzakelijk. Gebruik hiervoor geen kille tl-verlichting, maar neem bij voorkeur warm witte verlichting. Het beste gebruik je inbouw spots in het plafond van de inloopkast, zo hangen de lampen niet in de weg.

8. Maak afsluitbare gedeeltes

Sommige voorwerpen zoals horloges en sieraden, maar ook lingerie en sokken kun je gewoonweg niet netjes opbergen. Het is daarom aan te raden om deze op te bergen achter een schuifdeur of in een lade. Zo is het netjes opgeruimd en ligt het ook niet in het zicht.

9. Zorg voor een opstapje

Omdat je op verschillende hoogtes planken maakt, is het aan te raden om in de inloopkast een stevig opstapje hebt staan. Zodat je vrouw makkelijk bij de bovenste planken kan komen. Je kunt natuurlijk een trapje kopen in de winkel, maar je kunt er ook voor kiezen om deze zelf te maken van bij de inloopkast passend hout.

10. Maak een zitje

Naast een trapje is een zitje ook erg belangrijk, je vrouw zal namelijk willen zitten in de inloopkast. Vooral bij het aantrekken van de schoenen is het makkelijk als je ergens kan zitten. Dit hoeft niet een heel uitgebreide bank te zijn, een krukje kan al genoeg zijn. Maar heb je de mogelijkheid om een bank in de inloopkast te maken, doe dit dan vooral, je kunt hier ook altijd nog opbergruimte in maken.

Als je de mogelijkheid hebt om ook nog een make-up tafel in de inloopkast te maken, doe dit dan. Je vrouw zal je hier heel dankbaar voor zijn. Ook hier is een zitje erg belangrijk, net als goede verlichting boven de spiegel.

Als laatste de beste tip

Het beste advies heb ik tot het laatst bewaard. Je zult je waarschijnlijk wel voor kunnen voorstellen dat, als je een inloopkast laat maken door een aannemer, je nogal wat geld kwijt bent. Nu kun je natuurlijk besparen op materiaal, maar wil je een inloopkast met een luxe uitstraling dan is besparen op materiaal geen optie.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om zelf een inloopkast te maken. Dit is niet zo moeilijk als je misschien wel denkt, als je maar goede bouwtekeningen hebt. Met goede bouwtekeningen kun je makkelijk zelf een inloopkast maken.

bouwtekening

Kies je om de inloopkast zelf te maken gebruik dan het Freds Bouwtekeningen pakket. In dit bouwtekeningen pakket zitten duizenden bouwtekeningen, waarvan er vele van kasten en opberg mogelijkheden. Je kunt hier prima zelf een inloopkast mee ontwerpen. En wat belangrijker is voor een schijntje van het bedrag die je kwijt bent aan een aannemer. Zo houdt je vouw ook nog wat geld over om de inloopkast te vullen.

Bouwtekeningen pakket

Download de bouwtekening om een inloopkast te maken te maken. En nog duizenden andere bouwtekeningen voor projecten die je in de toekomst wilt bouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *