Tegenwoordig is een eigen huisdier hebben bij veel kinderen zeer populair. Maar niet alleen bij kinderen ook volwassenen hebben graag een huisdier. Wat opvalt, is dat er steeds meer konijnen als huisdier worden gehouden dat is ook niet zo verwonderlijk want konijnen zijn aandoenlijke knaagdieren en hebben een hoog knuffelgehalte. Als je een konijn als huisdier wilt houden dan moet je wel voor goede huisvesting zorgen, er moet dus een goed hok komen. Deze kun je natuurlijk kopen, maar een konijnenhok zelf maken is natuurlijk veel leuker.
Je kunt er voor kiezen om een hok binnen te zetten, maar als je al eens konijnen als huisdier hebt gehouden dan weet je dat er behoorlijk veel stank uit een konijnenhok kan komen. Een konijnenhok kun je dan ook beter buiten plaatsen.
Konijnen zijn van nature dieren die in elk weertype buiten kunnen staan, als het hok maar goed waterdicht en tochtvrij is, kou is niet erg maar een nat en tochtig buitenhok is funest voor je konijn. Een konijnenhok zelf maken kan elke handige klusser als hij maar enkele zaken goed in het oog houdt en een goede bouwtekening gebruikt. Waar je op moet letten bij het zelf maken van een konijnenhok ontdek je hieronder.
Een konijnenhok zelf maken waar moet je op letten
Ga je een konijnenhok zelf maken dan zijn er enkele zaken waar je goed op moet letten. Welke dat zijn heb ik hieronder voor je op een rijtje gezet:
- Geef je konijn genoeg ruimte. In een konijnenhok moet het konijn genoeg ruimte hebben. Ook moet je een konijn eigenlijk niet alleen houden. Wil je dat je konijn een leuk leven heeft neem er dan minimaal twee, konijnen houden namelijk van gezelschap. Ook in de natuur zijn ze gewend om met meerdere soortgenoten samen te leven. Hou dus bij een konijnenhok rekening met voldoende ruimte voor de konijnen. Ga er per konijn vanuit dat deze ongeveer 1,5 vierkante meter leefruimte nodig heeft. Bij twee konijnen zul je dus een hok moeten maken met ongeveer 3 vierkante meter leefruimte.
- Hou ook rekening met het soort konijn wat je hebt. Je zult je vast wel voor kunnen stellen dat een Vlaamse reus meer leefruimte nodig heeft dan een dwerg konijntje. Kijk dus eerst naar het ras van jouw konijn voordat je zelf een konijnenhok gaat maken. Een goede richtlijn is een hok dat 4 tot 6 keer de lengte van een volwassen konijn heeft. Let wel dit is de minimale grote van het konijnenhok. Voor een dwergkonijntje van ongeveer 30 cm betekent dit een hok van 120 tot 180 cm.
- Zorg ook voor een flinke opening. Een konijn houdt van ruimte en kan natuurlijk ook nog wat groeien. Er mag dus gerust wat groeiruimte in de opening van het konijnenhok zitten. Verder moet het hok een warme kant hebben. Een konijn zoekt in de winterperiode namelijk graag de warmte op. Verder moet het hok voor de warme zomer een schaduw kant hebben, zodat het konijn als het te warm wordt uit de zon kan gaan liggen.
- Zorg ook voor een veilig konijnenhok. Met veilig bedoel ik zorg dat er geen roofdieren zoals een steenmarter of een vos bij kunnen komen. Want deze roofdieren komen ook gewoon voor in woonwijken. En je wilt natuurlijk niet dat het huisdier van je kinderen gegrepen wordt door een steenmarter. Je moet het konijnenhok dus zo bouwen dat er geen ongewenste roofdieren in kunnen komen.
- Gebruik duurzaam hout. Hout kun je kopen in verschillende prijsklassen. Duurzaam hout is iets duurder, maar je weet wel zeker dat er voor elke gekapte boom, weer een nieuwe wordt geplant. En zo blijft de natuur in stand.
Even tussendoor zoek je een bouwtekening voor een konijnenhok? Klik dan hier >>>
Waar moet je op letten bij een houten hok
Ga je een konijnenhok maken van hout, dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee zult moeten houden. Enkele voorbeelden:
- Gebruik geen verf en houtlijm. Ga je zelf een konijnenhok maken gebruik dan zoveel mogelijk natuurlijk hout. Zeker aan de binnenkant wil je geen verf gebruiken. Dit omdat konijnen overal aan gaan knagen, gebruik je wel verf of houtlijm dan kunnen konijnen schadelijke stoffen binnen krijgen. Niet alleen houtlijm gebruiken bij de montage van het hok, maar ook montagekit is uit den boze. Ook met alleen schroeven kun je een stevige constructie creëren.
- Zorg voor een stevig slot op de deur en gebruik metalen scharnieren. Een deurtje van het konijnenhok moet niet alleen makkelijk open gaan. Maar je moet deze ook goed kunnen afsluiten, het is daarom ook verstandig om een goed slot op het deurtje te maken. Gebruik verder ook metalen scharnieren, zo kunnen roofdieren niet in het konijnenhok komen en kunnen de konijnen ook niet per ongeluk ontsnappen.
- Laat het dak minimaal 5 cm oversteken. Je wilt natuurlijk voorkomen dat het hok vochtig wordt. Door het dak minimaal 5 cm over te laten steken zorg je ervoor dat het regenwater dat van het dak loopt goed wordt afgevoerd en niet in het hok terecht komt.
- Voorkom splijten dan het hout. Je kunt dus het beste schroeven gebruiken bij het in elkaar zetten van het konijnenhok. Maar bij het gebruik van schroeven komt het nogal eens voor dat het hout gaat splijten. Wil je dit voorkomen boor dan de schroefgaten voor. Dit voorkomt dat het hout van het konijnenhok gaat splijten en je konijnen zich hier niet aan bezeren kunnen.
De onderdelen van het konijnenhok
Ga je het konijnenhok zelf maken en ontwerpen, hou er dan rekening mee dat konijnen naaste een nachthok ook graag een konijnen ren hebben. In de ren kunnen de konijnen naar hartenlust rondlopen en spelen. En in het nachthok kunnen ze zich terugtrekken als het buiten wat kouder wordt.
Zorg er voor dat je zowel in het nachthok als in de ren genoeg leefruimte creëert voor de konijnen. Hou er ook rekening mee dat zowel in het nachthok als in de ren een hooi ruif zit. Konijnen eten namelijk graag vers hooi dit zorgt ook voor een goede spijsvertering. Het hok kun je bouwen van losse planken maar ook kun je meubelpanelen gebruiken, mits ze onbehandeld zijn, deze zijn te koop in de bouwmarkt.
Bouwtekening voor een konijnenhok
Wil je het konijnenhok zelf maken dan is het aan te raden om een goede bouwtekening te gebruiken. Deze vind je in Freds Bouwtekeningen pakket, op de bouwtekening staat stap voor stap hoe je het konijnenhok in elkaar moet zetten. Er staan bouwtekeningen van verschillende afmetingen in het bouwtekeningen pakket, zodat je voor elke maat konijnenhok de juiste bouwtekening hebt.
In het bouwtekeningen pakket van Fred vind je niet alleen verschillende bouwtekeningen voor een konijnenhok. Maar je vindt er vele duizenden andere bouwtekeningen voor al je toekomstige bouwprojecten.
Bouwtekeningen Pakket
Zoek je bouwtekeningen bijvoorbeeld voor een konijnenhok? In Freds Bouwtekeningen pakket vind je duizenden verschillende bouwtekeningen voor elke klus de juiste bouwtekening.
Interesse klik dan op de button hieronder