Zelf een overkapping maken | Geniet nog langer van de zomer

door | 24 februari 2021
voorbeeld van een overkapping

De zomer is een heerlijk seizoen om van je tuin te genieten. Je kunt lekker buiten zitten en genieten van de buitenlucht. Lekker genieten van een koel drankje en de rust in de schaduw. Maar meestal duurt de zomer niet zo heel lang in ons land en is het al snel te fris om nog buiten te zitten. Wil je het zomergevoel wat verlengen en toch als het wat frisser wordt buiten zitten? Ga dan zelf een overkapping maken in je tuin.

Een overkapping kun je laten maken of kant en klaar bestellen, maar meestal ben je dan best wel duur uit. Als je een beetje handig bent dan kun je heel wat geld besparen op een overkapping door deze zelf te maken. Wil je weten hoe je dit moet aanpakken lees dan hieronder verder.

Zelf een overkapping maken waar moet je op letten

Ga je zelf een overkapping maken dan is het belangrijk dat je met een goede basis begint. De fundering moet dus goed zijn, je zult veel onder de overkapping zitten. En je wilt natuurlijk niet dat deze gaat verzakken na verloop van tijd.

Ook wil je niet dat het terras onder de overkapping verzakt, besteed daarom een beetje aandacht aan het aanleggen van het terras en zorg voor een stevige ondergrond. Dit voorkomt dat de stenen of tegels scheef gaan liggen. Lukt het je niet zelf of heb je hier geen goed gereedschap voor vraag, dan een stratenmaker om het te doen. Het kost je wat extra geld maar je hebt langer plezier van je terras.

Een houten terras maken

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om een houten terras onder de overkapping te maken. Je zult hiervoor een goede ondergrond moeten maken zodat het terras niet gaat verzakken. Sla in de lengte van de overkapping om de 1,5 meter en in de diepte om de 1,20 steunpalen in de grond. Zorg dat deze waterpas staan zodat je hier een balk aan vast kunt maken waar je de houten vlonder planken weer op kunt bevestigen.

voorbeeld van een overkapping

Gebruik niet te dunne vlonder planken anders gaan ze doorbuigen. Leg de planken ook niet strak tegen elkaar aan, leg ze met een tussen ruimte van 1, tot 1,5 cm. Afhankelijk van de vlonder planken kun je ze spijkeren of schroeven. Gebruik je hardhouten planken dan zul je ze altijd moeten schroeven, spijkeren gaat dan namelijk niet lukken. Boor wel alle schroefgaten voor anders zullen veel schroeven afknappen. Er speciale schroeven te koop voor hardhout. Bij deze schroeven hoef je niet voor te boren, maar ze zijn wel wat duurder.

Even tussendoor wil je zelf een overkapping maken en zoek je hiervoor een goede bouwtekening? Klik dan hier en download direct de bouwtekening die je nodig bent.

De overkapping maken

Nu ben je toe aan het maken van de overkapping zelf. Je kunt ervoor kiezen om de staande palen diep in de grond te graven, maar dit heeft als nadeel dat na verloop van tijd de palen gaan rotten. De grond is namelijk vaak vochtig en de meeste palen kunnen hier niet goed tegen.

Je kunt er beter voor kiezen om poeren te plaatsen en hier dan de staande palen op vast maken. Of kies voor metalen voeten die je in de grond slaat hier kun je later de palen in vastschroeven. Dit staat niet alleen mooier maar beschermd de palen ook nog een voor optrekkend vocht.

bouwtekening van een overkapping

Als de staande palen eenmaal staan dan kun je verder met het bouwen van de overkapping. Maak je de overkapping aan het huis vast, bevestig dan een houten steunbalk aan de gevel. Zorg ervoor dat deze balk iets hoger komt dan de voorkant van de overkapping. Dit heeft te maken met de afwatering van het dak. Bij een regenbui kan het water er zo makkelijk aflopen.

Als je de steunbalk aan de muur hebt gemaakt dan is het tijd voor het dak. Het dak maak je door om de 50 cm balken te plaatsen op de steunbalk aan de ene kant en op de voorkant van de overkapping aan de andere kant. Je krijgt zo een frame wat als basis gaat dienen. Zet alle blaken goed vast het liefst met metalen koppelstukken.

Het dak maken

zelf een overkapping maken

Het dak is het belangrijkste van heel de overkapping Je kunt kiezen uit verschillende materialen, maak je de overkapping tegen een blinde muur dan is het niet zo belangrijk waarvan je het dak maakt. Je hebt dan niets te maken met lichtval naar binnen toe.

Maar maak je een overkapping die grenst aan een raam dan is de lichtinval wel belangrijk. Je kunt dan het beste een transparant dak maken. Je kunt dan het beste polycarbonaat platen gebruiken. Ook kun je kiezen voor golfplaten maar dit staat minder mooi en golfplaten zijn ook veel minder stevig dan polycarbonaat platen. Zorg wel voor een goede hemelwater afvoer aan je overkapping. Een dakgoot en regenpijpen kun je gewoon kopen in de plaatselijke bouwmarkt.

Overkapping afwerken

Je hebt nu een overkapping in je tuin. Denk je aan zelf een overkapping maken, dan zie je meestal een hekje tussen de steunpalen. Dit hekwerk kun je eenvoudig zelf maken, wellicht heb je zelf wel een idee hoe je ze maken wilt. Maar misschien zoek je ook wel een bouwtekening hiervoor hierover later meer. Sluit niet de gehele overkapping af met hekwerk, maar hou goed toegang tot de tuin.

Als je overkapping helemaal klaar is, is het tijd om de tuinmeubelen eronder te zetten en even te genieten van je zelf gemaakte overkapping.

Hier nog enkele tips voor het zelf maken van een overkapping:

  • De maat berekenen. Bij het berekenen van de maat van de overkapping hou je ook rekening met de afmeting van je tuinmeubelen die je onder de overkapping wilt plaatsen. Zorg ook dat er wat ruimte overblijft rondom, zodat je nog wat verder kunt uitbreiden.
  • Werk samen. Als je zelf een overkapping maakt dan werk je met grote palen en balken. Zorg dat je minimaal met z’n tweeën bent bij het bouwen, dit werkt een stuk makkelijker en veiliger.

Bouwtekeningen om zelf een overkapping te maken

Als je zelf een overkapping maken wilt, is het aan te raden om een goede bouwtekening te gebruiken. Natuurlijk kun je dit wel zonder doen, maar gebruik je een goede bouwtekening dan gaat het een stuk sneller. Je hoeft dan namelijk de afmetingen niet zelf uit te rekenen en je ziet direct hoe je alles in elkaar moet zetten. Dit scheelt tijd en een hoop irritatie.

Ben je opzoek naar een goede bouwtekening voor bijvoorbeeld een overkapping, kijk dan eens naar Freds Bouwtekeningen pakket. Hierin vind je heel veel bouwtekeningen waaronder bouwtekeningen voor verschillende overkappingen. Maar ook voor hekjes en houten tuinmeubelen vind je er heel veel bouwtekeningen.

Het bouwtekeningen pakket van Fred bevat duizenden bouwtekeningen voor veel verschillende bouwprojecten. Kies je ervoor om Freds bouwtekeningen pakket aan te schaffen dan heb je bouwtekeningen bij de hand voor al je bouwprojecten in toekomst.

Zoek je bouwtekeningen?

Ben je op zoek naar bouwtekeningen stop dan nu met verder zoeken. In Freds Bouwtekeningen Pakket vind je vele duizenden verschillende bouwtekeningen.
Klik dan op de button hieronder en download direct de bouwtekeningen

Gebruikte Gereedschappen

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *