Konijnenhok maken – Volg dit stappen plan

door | 1 november 2016

konijnenhok makenAls je konijnen wilt gaan houden dan is het belangrijk dat ze een goed onderkomen hebben. Maar een goed konijnenhok  kan nogal duur zijn als je deze moet kopen tenminste, dus waarom zou je niet zelf een konijnenhok maken? Dit is echt prima te doen en is nog leuk werk ook, er zijn echter wel een paar aandachtspunten waar je rekening mee moet houden.

Het is ook aan te raden om een goede duidelijke bouwtekening te gebruiken, je kunt hiervoor gaan zoeken op internet hier zijn voldoende te vinden. Echter, hebben deze vaak 1 overeenkomst en dat is dat ze of niet compleet of niet gedetailleerd genoeg zijn, zodat je tijdens het bouwen voor onaangename verrassingen komt te staan.

Lees hieronder verder voor tips voor en tijdens het bouwen en ontdek waar je wel goede bouwtekeningen kunt vinden!

Konijnenhok maken.

Kinderen zijn altijd gek op dieren, konijnen zijn heel vaak favoriet, en zeg nou heerlijk een konijntje is ook leuk, en wat ook belangrijk is ze zijn niet duur in aanschaf. Als je geen ras konijn zoekt maar een gewoon konijn dan worden deze op marktplaats vaak gratis aangeboden.

Ook zijn konijnen niet duur in onderhoud, het voer is niet duur en ook voor stro, zaagsel en/of hooi voor in het konijnenhok betaal je maar een klein bedrag in een dierenspeciaalzaak.

Waar je echter wel rekening mee moet houden is dat konijnen wel een goed onderkomen moeten hebben, het is niet zo als bij een kat en een hond dat je ze eenvoudig los kunt laten lopen in je huiskamer. Je moet dus zorgen voor een goed hok en je moet er niet raar van op kijken dat je voor een konijnenhok tussen de € 150 en € 200 euro moet betalen.

Ik kan mij voorstellen dat je dit nogal duur vindt, in dat geval kun je altijd nog zelf een konijnenhok maken. Dit is namelijk helemaal niet moeilijk, zelfs niet als je 2 linker handen hebt. Je bespaart zo veel geld en je kunt zelf de indeling bepalen.

Waar moet je op letten als je een konijnenhok maken wilt?

konijnenhok makenEr zijn dus wel een paar dingen waar je op moet letten als je zelf een konijnenhok maken wilt, doe dit ook anders is waarschijnlijk al het werk voor niets geweest.

Het belangrijkste is de afmeting van het konijnenhok, een klein dwerg konijntje is natuurlijk niet zoveel ruimte nodig als een grote Vlaamse Reus. Een konijn moet zich goed kunnen bewegen in het konijnenhok dus zorg dat het konijnenhok groot genoeg is voor jouw konijn.

In de vrije natuur heeft een konijn verschillende verblijven, zo hebben ze een aparte slaapruimte en nestruimte, het is daarom belangrijk dat je in het konijnenhok minimaal 2 verschillende verblijven maakt. Zorg ook voor een dag en nacht verblijf.

Ook is het belangrijk dat het konijnenhok goed stevig wordt gemaakt, verder moet je er ook goed op letten dat het konijn niet aan het hout kan knagen zodat het zich een uitweg kan creëren en zo kan ontsnappen. Dit kun je over het algemeen simpel oplossen door de scherpe hoeken van het hout te verstevigen met aluminium strips of hoeken.

Je wilt natuurlijk lang plezier hebben van jou zelf gemaakte konijnenhok, zorg er dan ook voor dat je goed hout gebruikt en dat je het goed behandeld. Je het konijnenhok gewoon verven of beitsen, je moet echter weten dat de meeste verf en beits giftig is voor dieren, zolang het nog nat is tenminste. Zorg er daarom voor dat de verf of beits goed droog is voordat je het konijn in het konijnenhok doet.

Een konijnenhok maken? Zorg voor een goede bouwtekening!

Oké nu het bouwen zelf, Je zult moeten weten hoeveel materiaal je nodig bent denk hierbij aan hout, gaas en hang en sluitwerk. Je kunt dit natuurlijk allemaal zelf gaan uitzoeken, maar dit kost je dit heel veel tijd en waarschijnlijk zul je heel veel materiaal verspillen.

konijnenhok makenHet is dus aan te raden om een goede bouwtekening te gebruiken, hierop kun je zien hoeveel hout je nodig bent en wat voor hang en sluitwerk je moet gebruiken. Ook kun je precies zien hoe je het konijnenhok moet indelen zodat jouw konijn zich erin thuis voelt.

Je kunt gaan zoeken op het internet maar de kwaliteit van deze bouwtekeningen is niet altijd even goed en meestal niet beter dan dat het schetsje wat je zelf hebt gemaakt. Ook kun je meestal niet goed zien hoe je het konijnenhok in elkaar moet zetten.

Gelukkig weet ik waar ik goede bouwtekeningen kunt downloaden, wil jij dat ook kijk dan eens op de website van Fredsbouwtekeningen.nl. Als je zelf een konijnenhok maken wilt dan vind je hier bouwtekeningen voor verschillende soorten konijnenhokken, in verschillende maten van klein tot groot.

Verder vindt je hier nog veel meer bouwtekeningen, zodat je nooit meer lang hoeft te zoeken naar een goede bouwtekening!

Download Hier Je Bouwtekening Konijnenhok

Freds bouwtekeningen

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *