Balkonbar maken moeilijk? Met dit 5 stappenplan maak je 1 in een handomdraai

door | 9 januari 2018

Op een balkon heb je meestal niet veel ruimte, met een balkonbar maak je een gezellig zitje zonder dat dit ruimte kost. Een balkonbar kun je zelf eenvoudig maken, vooral met onderstaande 5 stappenplan is het in een handomdraai gerealiseerd.

balkonbarOp een balkon kun je meestal geen tuinset of loungeset kwijt. Op een gemiddeld balkon mag je al blij zijn dat je 2 kleine stoeltjes en een tafeltje kunt plaatsen. Echter, staat het balkon dan ook meteen vol en zal er altijd een op moeten staan als de andere er even langs moet. Met een balkonbar is dit opgelost, je hoeft nu geen tafeltje meer te plaatsen en kunt makkelijk een paar stoelen neerzetten en je houdt nog genoeg ruimte over om te lopen.

Balkonbar maken.

Een balkonbar maken lijkt misschien moeilijk maar niets is minder waar. Als je onderstaande stappenplan volgt, dan heb je in een handomdraai een mooie balkonbar over de reling van jouw balkon hangen.

balkonbarJe kunt de balkonbar zo groot maken als je zelf wilt, (natuurlijk ben je wel afhankelijk van de breedte van jouw balkon) maar je kunt makkelijk de volle breedte gebruiken voor de balkonbar.

Waar je wel even op moet letten is of de reling wel bestand tegen het gewicht van de balkonbar. Een bar over de volle breedte is namelijk nogal een gewicht en het is natuurlijk niet de bedoeling dat de reling inclusief de bar beneden op straat komt te liggen.

Dus controleer eerst of de reling stevig genoeg is voor de balkonbar.

Stappenplan.

In dit stappenplan ga ik uit van een balkonbar met een lengte van 150 cm. Maar je kunt natuurlijk elke lengte maken die je zelf wilt, pas daarvoor zelf de lengtes aan. De basis is precies hetzelfde alleen de lengte van de steigerplanken is daarbij anders

Benodigdheden:

  • 7 Steigerplanken ( 150 cm lang en 20 cm breed)
  • 2 Verbindingslatjes ( 3 x 5 cm 55 cm lang)
  • 2 Verbindingslatjes ( 3 x 5 cm 40 cm lang)
  • 3 Verbindingslatjes ( 3 x 5 cm 150 cm lang)
  • Schroeven (kort en lang)
  • Zaag
  • Schroef- Boormachine

BalkonbarStap 1:
Schuur eerst alle planken en verbindingslatjes goed dit omdat steigerhout nogal de neiging heeft om te splinteren en je wilt natuurlijk niet een splinter oplopen bij jezelf of je bezoek.

Stap 2:
Vervolgens ga je aan de slag je maakt eerst het tafelblad, leg hiervoor 2 planken (1 + 2) in een L vorm tegen elkaar en maak deze aan elkaar vast met enkele schroeven Boor wel eerst de gaatjes voor het steigerhout zal anders gaan splijten.

Leg vervolgens plank 3 tegen plank 2 en maak deze aan beide kanten vast met de verbindingslatjes van 40 cm (4).

Stap 3:
Schroef nu 2 verbindingslatjes van 150 cm (5 + 6) vast aan de achterkant van het tafelblad (zie tekening hierboven) De bovenste dient voor het bevestigen van de bovenkant, de onderste zorgt ervoor dat de Balkonbar recht hangt.

Stap 4:
Vervolgens maak je de achterkant, neem hiervoor 1 steigerplank (7) en schroef hierop aan de bovenkant een verbindingslatje van 150 cm (10) weer voor het bevestigen van de bovenkant.
Leg er vervolgens 2 andere planken tegen aan ( 8 + 9) en bevestig deze aan elkaar met aan beide kanten een verbindingslatje van 55 cm (11)

Stap 5:
Schroef nu de laatste plank (12) aan het tafelblad gedeelte en zorg dat deze goed vast zit. Meet vervolgens de breedte van de balkonrand goed op, en bevestig de achterwand zo aan het andere gedeelte dat de ruimte tussen verbindingslatjes 6 en 10 precies om de balkonrand valt. Plaats nu het bouwwerk op de balkon reling en klaar is jouw eigengemaakte balkonbar.

Als je een open balkon reling hebt dan kun je er eventueel nog voor kiezen om de achterwand extra vast te zetten met een lat aan de binnenkant, maar dit is niet echt nodig omdat de balkonbar zwaar genoeg is en er niet vanzelf af zal vallen.

Het is niet strikt noodzakelijk om het steigerhout te behandelen, onbehandeld steigerhout zal op den duur gaan vergrijzen. Maar ik raad wel aan om de balkonbar te beitsen, dit komt de levensduur zeker ten goede.

Zoals je ziet, kun je in 5 simpele stappen een prachtige balkonbar maken en je hoeft er helemaal niet super handig voor te zijn.

Meer dan 10.000 Bouwtekeningen

Ben je op zoek naar nog meer bouwtekeningen? Klik dan op de button hieronder.

Meer Bouwtekeningen

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *