Steigerhout verven – Welke verf kun je hiervoor het best gebruiken

door | 21 oktober 2016

steigerhout vervenAls je b.v tuinmeubelen maakt van steigerhout dan wil je er ook lekker lang van genieten, het is dan ook aan te raden om het steigerhout te behandelen, zodat je er langer plezier van kunt hebben. Maar kun je steigerhout verven?

Hoewel onbehandeld steigerhout niet zo heel snel zal gaan rotten zal dit, als het in weer en wind buiten zal blijven staan, op den duur toch gebeuren. Het is daarom ook aan te raden het steigerhout te behandelen, maar hoe kun je dit het beste doen, want niet alle verf producten zijn hiervoor even goed geschikt.

Wil je steigerhout verven, lees dan eerst hieronder verder, zodat je op de juiste manier het steigerhout behandeld voor een langere levensduur.

Steigerhout verven.

Je kunt natuurlijk gewone verf gebruiken om steigerhout te behandelen, echter is deze dan compleet dekkend en dat is eigenlijk niet de bedoeling. Als je steigerhout gebruikt voor b.v. steigerhouten meubels dan wil je ook kunnen zien dat het steigerhout is.

Als je dekkende verf gebruikt dan kun je net zo goed gewoon vurenhout gebruiken, je kunt namelijk bij het gebruik van dekkende verf toch niet zien wat voor soort hout je hebt gebruikt. En dat is natuurlijk niet de bedoeling als je mooie steigerhouten meubels hebt gemaakt.

Het is daarom ook aan te raden om geen dekkende verf te gebruiken, maar wat moet je dan wel gebruiken zul je denken.

Wash of Beits

Het is tegenwoordig erg populair om als je steigerhout verven wilt dit te doen met white wash of grey wash dit kun je kant en klaar kopen bij de meeste bouwmarkten. Maar je kunt dit veel goedkoper zelf maken, dit kun je doen door krijtverf 1 op 1 te mengen met water. Je kunt verschillende kleuren maken met verschillende kleuren krijtverf, hiervoor kun je het beste even in de bouwmarkt vragen welke kleur je het beste kunt gebruiken.

Als je white wash gebruikt krijgen jou steigerhouten meubels een elegant verbleekte uitstraling met grey wash krijgt het steigerhout een vergrijst uiterlijk dit wordt vooral gebruikt om nieuw steigerhout er oud uit te laten zien.

steigerhout verven

Natuurlijk kun je het steigerhout ook gaan beitsen, hierbij blijven de nerven van het steigerhout ook zichtbaar en kun je dus altijd zien wat voor hout je hebt gebruikt. Beits is te verkrijgen in veel verschillende kleuren en het beschermd het steigerhout perfect tegen de weersomstandigheden.

Let er echter wel op dat je beits gebruikt dat geschikt is voor buiten, anders heb je kans dat de beits er zo weer af regent en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Waar moet je op letten?

Als je steigerhout verven wilt dan is het van belang dat je het steigerhout van te voren goed voor behandeld. Zo is het heel belangrijk dat de gebruikte steigerhouten planken goed schoon zijn, je kunt dit het beste doen met een harde borstel en een sopje. Je kunt zo al het vuil dat nog op de planken zit er goed afborstelen als je dit hebt gedaan de planken goed laten drogen voordat je verder gaat.

Vervolgens schuur je de planken goed op zodat er geen splinters meer aan zitten, dit geldt trouwens ook voor nieuwe steigerhouten planken. Als de planken naar jouw idee goed geschuurd zijn dan kun je beginnen met het aanbrengen van de wash of beits.

Het kan zijn dat je het steigerhout nog een keer moet behandelen, wie weet is het niet goed gedekt of is het nog niet donker genoeg. Schuur in dat geval het steigerhout nog een keer licht op en behandel het nog een keer.

Van behandeld steigerhout zul je langer plezier beleven dan van onbehandeld steigerhout, dus ik raad je aan om je steigerhouten meubels in ieder geval te behandelen, de keuze van waarmee je dit doet, is aan jou.

Zoek je naar bouwtekeningen voor steigerhouten meubels klik dan op de afbeelding hieronder!!!

Freds bouwtekeningen

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *